Tuesday, April 25, 2006

Luento 28.4.2006

TARKENNUST OHJELMA:

Jaa mut juu ny onki sit miälenkiintost asiaa luvas ku Jop kertoo kui hää o analysoinu muutamii kansansävelmämelodioit tiatokoneel. Tehrääki nii, et mää lyhyest ota alux yhe näkökulma Henteli Messias-oratoorio teemoihi ja sit nautita toi Jopi juttu.

Messias_motiivit

***

Tää seuraava oli si vanhaa tiatoo:

Juu mää ajatteli iha alux hiukka vanhoi pikasest kerrat ja sit käyrä hiukka tota tilastotieret viel läpi samal taval ku viime kerral, sillee ärrää näpsytelle.

Ja sit pitäs päättä tehrääks perinteine tent vai ollaanx Henteli ääres hiukka pitemppä. Äänestettä siit sit viel.

Ja sit jos Jop viel esittele lyhykäisest sit skriptiäs.

Monday, April 17, 2006

Luennot 21.4.2006

Tein keinotekoisen aineiston, joukon lyhyitä vektoreita, jotka voisivat kuitenkin kuvata jotain musiikillista ominaisuutta. Teemme näistä kuvaajia, vertailemme ja järjestämme niitä eri tavoin. Kysymme, mitkä hahmot ovat keskenään samanlaisia ja millaisia ryhmiä muodostuu? Kyse on siis eräänlaisesta alkeellisesta hahmontunnistuksesta. Basic-juttu, mutta naputellessamme jotain jää selkärankaankin...

Skriptit täällä...

Näillä luennoilla käymme läpi R:ää naputellen. Tuon reference-card-monisteita mukanani, mutta jos niitä löytyy omasta takaa, ottakaa mukaan. Saamme professoristason vieraan 21.4. joten toivottavasti kaikki pääsevät skarppina mukaan ;-)

Thursday, April 06, 2006

Luento 7.4.2006


















Jotain tuolla tuneR:lläkin voi tehdä???

Kurssia on vielä kolme kertaa jäljellä ja toivottavasti jonkinlainen haju on tullut siitä, mitä musiikintutkimuksen parissa tietokoneella voi esimerkiksi tehdä. En alun alkaenkaan asettanut mitään ehdottomia päämääriä, vaan lähdin liikkeelle sillä periaatteella, että katsotaan mitä ehditään. Artikkelin tekeminen on edelleenkin mahdollista ja sen voisi tehdä niin, että teen analysoitavat matskut ja skriptit valmiiksi analyysia varten ja sitten yhdessä tehdään pieni juttu niiden avulla. Sitä ei kuitenkaan ehdi yhden luennon aikana eikä ihan parinkaan vaan pitäisi viettää jokin kokonainen aamu- ja iltapäivä sen parissa. Jos sellaista halutaan, se sopii minulle.

Kahtena seuraavana kertana ajattelin kuitenkin keskittyä täysin R:n käyttöön, koska siitä saattaa olla nyt eniten hyötyä. Aikaisemmilla kerroilla on ollut esillä joitain mahdollisia lähestymistapoja, joiden pohjalta on toivottavasti syntynyt käsitys, että tietokone voi olla hyvinkin sopiva väline musiikintutkimukseen ja että se ei välttämättä ole niin monimutkaista, etteikö - ainakin konsultaation avittama - voisi joskus itsekin tehdä jotain tietokoneen kanssa.

Ajattelin 7.4. aluksi kerrata joitain asioita yhteenvedonomaisesti ja sen jälkeen testata hiukan tuneR-pakettia, joka on tehty äänenkäsittelyä varten. Itse en juuri tiedä äänen tutkimisesta oikeastaan mitään, mutta sehän ei toivottavasti menoa haittaa ;-) Jos JP, Juha, Jopi tai joku muu tietää jotain, älkää jättäkö kynttiläänne vakan alle. Ajattelin, että katsotaan tuneR-dokumentaatiota sillä silmällä, mitä se sisältää noin pääpiirteissään ja mitä siitä pystymme ymmärtämään. Wavista on kysymys ja jonkinlainen linkki paketissa näyttää olevan jopa lilypond-nuotinkirjoitusohjelmaan.

tuneR:n käyttö vaatii paketin lataamista koneelleen:

install.packages("tuneR") # tai sitten sieltä komentovalikosta graafisesti...

Brahmsin soittoa vaharullalta tuneR-testejä varten:
brahms2.wav