Thursday, April 06, 2006

Luento 7.4.2006


















Jotain tuolla tuneR:lläkin voi tehdä???

Kurssia on vielä kolme kertaa jäljellä ja toivottavasti jonkinlainen haju on tullut siitä, mitä musiikintutkimuksen parissa tietokoneella voi esimerkiksi tehdä. En alun alkaenkaan asettanut mitään ehdottomia päämääriä, vaan lähdin liikkeelle sillä periaatteella, että katsotaan mitä ehditään. Artikkelin tekeminen on edelleenkin mahdollista ja sen voisi tehdä niin, että teen analysoitavat matskut ja skriptit valmiiksi analyysia varten ja sitten yhdessä tehdään pieni juttu niiden avulla. Sitä ei kuitenkaan ehdi yhden luennon aikana eikä ihan parinkaan vaan pitäisi viettää jokin kokonainen aamu- ja iltapäivä sen parissa. Jos sellaista halutaan, se sopii minulle.

Kahtena seuraavana kertana ajattelin kuitenkin keskittyä täysin R:n käyttöön, koska siitä saattaa olla nyt eniten hyötyä. Aikaisemmilla kerroilla on ollut esillä joitain mahdollisia lähestymistapoja, joiden pohjalta on toivottavasti syntynyt käsitys, että tietokone voi olla hyvinkin sopiva väline musiikintutkimukseen ja että se ei välttämättä ole niin monimutkaista, etteikö - ainakin konsultaation avittama - voisi joskus itsekin tehdä jotain tietokoneen kanssa.

Ajattelin 7.4. aluksi kerrata joitain asioita yhteenvedonomaisesti ja sen jälkeen testata hiukan tuneR-pakettia, joka on tehty äänenkäsittelyä varten. Itse en juuri tiedä äänen tutkimisesta oikeastaan mitään, mutta sehän ei toivottavasti menoa haittaa ;-) Jos JP, Juha, Jopi tai joku muu tietää jotain, älkää jättäkö kynttiläänne vakan alle. Ajattelin, että katsotaan tuneR-dokumentaatiota sillä silmällä, mitä se sisältää noin pääpiirteissään ja mitä siitä pystymme ymmärtämään. Wavista on kysymys ja jonkinlainen linkki paketissa näyttää olevan jopa lilypond-nuotinkirjoitusohjelmaan.

tuneR:n käyttö vaatii paketin lataamista koneelleen:

install.packages("tuneR") # tai sitten sieltä komentovalikosta graafisesti...

Brahmsin soittoa vaharullalta tuneR-testejä varten:
brahms2.wav

No comments: