Wednesday, February 15, 2006

6. luento 17.2.2006

Tällä luennolla demonstroin mm. for-silmukan ja if-ehtorakenteen käyttöä .

Luentokalvot löytyvät tästä:
TKAvustMusTutk060217b

Oheisella ohjelmalla verrataan sävellysten melodiaintervalleista muodostettujen siirtymätodennäköisyysmatriisien samankaltaisuutta nk. euklidisen etäisyysmitan avulla. Otoksessa on 3 irlantilaista ja 3 suomalaista kansantanssia. Eli tässä käytetään aikaisemmin esiteltyjä markovin ketjuja siirtymätodennäköisyysmatriisien muodostamiseen.

Kansantanssitiedostot csv-taulukkoina. Zip-pakattu tiedosto.

Nämä midit on haettu seuraavilta sivuilta:

Irlantilaiset:
http://tadpole.mytunebook.de/tunes/celtmidi/celtic.htm

1) Staten Island.
2) Tenpenny Bit.
3) The Fiddler is Drunk from the playing of Sean Keane (fiddle).

Suomalaiset:
http://www.jyu.fi/musica/sks/collection_download.html

1) kt1_0057.mid
2) kt1_0101.mid
3) kt1_0613.mid

Skripti löytyy tästä:

6_luennon_skripti

Käymme sen luennolla läpi vaihe vaiheelta.

Mittaus on hyvin karkea. Ensinnäkin tässä käytetään 1. kertaluvun markovketjua ja toiseksi parametreista on valittu ainoastaan sävelkorkeudet tai tarkemmin, niiden väliset intervallit. Rytmiparametri on tyystin unohdettu. Midifileiden kanssa täytyy olla tarkkana. Tein ensin väärät laskelmat, koska tiedostot olivat koodatut eri tavoin. Syötin kaikki Finale-ohjelman läpi ja nyt skriptit toimivat.

Suomalaisista sävelmistä sävelmät 1 ja 2 olivat mollisävelmiä. Muut otoksessa ovat duurisävelmiä. 3. suomalaisista sävelmistä on parasta pataa kaikkien kanssa ja sen sekä 1. irlantilaissävelmän etäisyys on pienin. Se edustaa jonkinlaista keskiarvoa joukossa. Sen etäisyys 1. suomalaismelodiaan on myös suhteessa pieni, vaikka tämä kulkeekin mollissa.

Tulostaulukko kuvassa:




No comments: